ONDŘEJ, Jan a Veronika D'EVEREUX. Občan a jednotlivec v mezinárodním právu, Původ, vývoj a současné otázky spojené s právním postavením Palestinců. In Postavení jednotlivce v mezinárodním právu. Proměny (vývoj) právního postavení jednotlivce v mezinárodním právu. Praha: Univerzita Karlova, Právnická fakulta, 2020, s. 53-67. n/a. ISBN 978-80-7630-007-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Občan a jednotlivec v mezinárodním právu, Původ, vývoj a současné otázky spojené s právním postavením Palestinců.
Název anglicky Citizen and individual in international law, Origin, development and current issues related to the legal status of Palestinians.
Autoři ONDŘEJ, Jan (garant) a Veronika D'EVEREUX (203 Česká republika, domácí).
Vydání Praha, Postavení jednotlivce v mezinárodním právu. Proměny (vývoj) právního postavení jednotlivce v mezinárodním právu. od s. 53-67, 15 s. n/a, 2020.
Nakladatel Univerzita Karlova, Právnická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/27590101:_____/20:00000086
Organizační jednotka Vysoká škola CEVRO
ISBN 978-80-7630-007-1
Klíčová slova česky židovský národ; arabský (palestinský) národ; státní příslušnost; národnost; cestovní doklady
Klíčová slova anglicky Jewish nation; the Arab (Palestinian) nation; nationality; nationality; travel documents
Štítky RIV2020
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Ing. Radka Havlová, Ph.D., učo 5234. Změněno: 12. 5. 2021 11:02.
Anotace
Dva národy mají „skutečné pouto“ (genuine link) k území současného státu Izrael a Palestiny. Arabský (palestinský) národ je možno shledat původním, domorodým obyvatelstvem. Jednotlivci, které spojoval židovský původ, realizovali v souladu se svolením Společnosti národů tzv. právo návratu do Palestiny, kterou považovali z historického hlediska za domovinu svého národa. Během posledních sto let došlo vlivem politického vývoje k celé řadě změn ve vztahu k institutu státního občanství jednotlivců žijících na území Mandátu Palestiny. Prvním milníkem těchto změn byl vznik státu Izrael a druhým byl okamžik vyhlášení nezávislosti Palestiny. Právní úprava vztahující se ke státnímu občanství tamních obyvatel není do dnešního dne uspokojivě a účinně zakotvena.
Anotace anglicky
The two nations have a "genuine link" to the territory of the present state of Israel and Palestine. The Arab (Palestinian) nation can be found in the original, indigenous population. Individuals united by Jewish descent, in accordance with the permission of the League of Nations, exercised the so-called right of return to Palestine, which they considered historically the homeland of their nation. Over the last hundred years, political developments have led to a number of changes in relation to the institution of citizenship of individuals living in the territory of the Palestinian Mandate. The first milestone in these changes was the creation of the state of Israel, and the second was the moment of Palestine's independence. To date, the legislation relating to the citizenship of the local population has not been satisfactorily and effectively enshrined.
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 13:56