CIESLAR, Jiří. Jaroslav Brabec. Prvorepublikový politik a dlouholetý představitel komunální elity v Karlíně. In Martin Jemelka. Martin Jemelka (ed.), Volby v Praze: Z dějin pražské volební kultury (1848-1945). Ediční řada Centra středoevropských studií, společného pracoviště vysoké školy CEVRO Institut, z. ú., a Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, v. v. i., Svazek 4. Praha: NLN, MÚA AV ČR, v. v. i., CEVRO Institut, z. ú., 2020. 1. vydání. Praha: NLN, MÚA AV ČR, v. v. i., CEVRO Institut, z. ú., 2020, s. 45-65, 65 s. Ediční řada Centra středoevropských studií, společného pracoviště vysoké školy CEVRO Institut, z. ú., a Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, v. v. i., S. ISBN 978-80-7422-790-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jaroslav Brabec. Prvorepublikový politik a dlouholetý představitel komunální elity v Karlíně.
Název česky Jaroslav Brabec. Prvorepublikový politik a dlouholetý představitel komunální elity v Karlíně.
Název anglicky Jaroslav Brabec – A Longstanding Representative of the Municipal Elite and the First-Republic Politician.
Autoři CIESLAR, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vydání. Praha, Martin Jemelka (ed.), Volby v Praze: Z dějin pražské volební kultury (1848-1945). Ediční řada Centra středoevropských studií, společného pracoviště vysoké školy CEVRO Institut, z. ú., a Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, v. v. i., Svazek 4. Praha: NLN, MÚA AV ČR, v. v. i., CEVRO Institut, z. ú., 2020. od s. 45-65, 65 s. Ediční řada Centra středoevropských studií, společného pracoviště vysoké školy CEVRO Institut, z. ú., a Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, v. v. i., S, 2020.
Nakladatel NLN, MÚA AV ČR, v. v. i., CEVRO Institut, z. ú.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Web Masarykova ústavu a Archivu AV ČR
Kód RIV RIV/27590101:_____/20:00000139
Organizační jednotka Vysoká škola CEVRO
ISBN 978-80-7422-790-5
Klíčová slova česky Volby.- Praha - Volební kultura
Klíčová slova anglicky Elections - Prague - Electoral culture
Štítky RIV2020
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Jiří Cieslar, učo 6623. Změněno: 5. 5. 2021 10:08.
Anotace
V první třetině 20. století byl neoddiskutovatelnou autoritou lokální politiky JUDr. Jaroslav Brabec (1869–1930). Do politiky vstoupil na konci 19. století a setrval v ní většinu svého aktivního života, ať již jako komunální politik, starosta Karlína (1909–1919), poslanec Revolučního národního shromáždění Republiky československé (1918–1920) nebo senátor (1920–1929). Cieslarova studie jednoznačně prokazuje sepětí komunální a celostátní politiky v kariérních trajektoriích mnoha významných pražských politiků, kteří začínali jako obecní zastupitelé, aby se během kariéry propracovali do nejvyšších pater československé politiky. S Brabcovým jménem je tak spjat nejen vývoj Karlína v nesnadném desetiletí kolem první světové války a ustavení druhé komory československého parlamentu, ale i jeho angažování v obhajobě československé menšinové politiky na mezinárodních fórech (1921). Umění odejít z politického výsluní se učí politikové po generace, nejinak je tomu i dnes. Brabcova vynucená rezignace na senátorský mandát ve prospěch stranicky konformnějšího kolegy a hořký konec politické kariéry, které přispěly i k jeho předčasnému úmrtí, jsou tak trpkým, ale i dnes uvěřitelným koncem jedné zářné politické kariéry.
Anotace anglicky
Portrait of a representative of municipal and later also national political life in the period before and after the establishment of the independent Czechoslovakia, the lawyer JUDr. Jaroslav Brabec. The essay chronologically covers his personal and political development, starting with the building up of his political career as a lawyer and the mayor of Karlín, through his activities in the National Party and his shift towards the reformative constitutional wing (later, he became its leading representative within the Old Czech Party), to his political career as a member of the Czechoslovak National Democratic Party in the Revolutionary National Assembly and then also in the Senate, where he dealt with international issues. The essay is focused on the first years of “building” the new state, especially on Brabec’s participation in the preparation of the Czechoslovak constitution of 1920 and the laws that established so-called Greater Prague in 1922.
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 11:24