d119822 Zpracování a prezentace dat pro závěrečné práce

Vysoká škola CEVRO
podzim 2017
Rozsah
0/0. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Marek Vokoun, Ph.D. (přednášející)
Garance
Katedra ekonomie – Katedry – Rektor – Vysoká škola CEVRO
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Cíle předmětu
Cílem předmětu Zpracování a prezentace dat pro závěrečné práce je seznámit studenty se základními principy empirické analýzy s důrazem na porozumění používaným metodám a správnou interpretaci a verifikaci výsledků při psaní závěrečné práce.
Osnova
  • 1. Použití statistiky ve společenských vědách, definování hypotézy, přehled datových struktur, tvorba proměnných, deskritptivní statistika a statistická algebra.
    2. Průměr, směrodatná odchylka, statistické rozdělení, grafické znázornění dat akontingenční tabulky.
    3. Parametrické t-testya neparametrickéz-testy.
    4.ANOVA a MANOVA
    5. Jednoduchý regresní model, metoda nejmenších čtverců, interpretace výsledků.
    6. Jednoduchý regresní model, testování a verifikace přepokladů modelu.
    7. Kontrola kvality empirického výzkumu, otázka endogenity, heteroskedasticity, specifikace modelu.
    8. Kontrola kvality empirického výzkumu, selekce dat, opominutí proměnných, malýpočetpozorování.
    9.Kontrola kvality empirického výzkumu,multikolinearita, kauzalita, zdánlivé regrese a seriová korelace.
    10. Problematika kvalitativního výzkumu ve společenských vědách, sestavování formulářů a definování reprezentativního vzorku respondentů.
    11. Pokročilé metody regresního modelování, jednoduchá panelová regrese, fixní efekty
    12. Rozbor konkrétních akademických studií - současné statistické metody pro vyhodnocení empirických dat v oblasti ekonomie.
    13. Rozbor konkrétních akademických studií - současné statistické metody pro vyhodnocení empirických dat v oblasti práva.
Metody hodnocení
null
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, podzim 2018, léto 2020.
  • Permalink: https://is.vsci.cz/predmet/cevro/podzim2017/d119822