CEVRO:k113289 Tvorba odborného textu - Informace o předmětu
k113289 Tvorba odborného textu
CEVRO Institutpodzim 2020
- Rozsah
- 16/0/0. 7 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- PhDr. Luboš Velek, Ph.D. (přednášející)
doc. Martin Jemelka (cvičící)
PhDr. Petr Valenta, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. Martin Jemelka
Centrum středoevropských studií - Prorektor pro zahraniční vztahy a další vzdělávání - Rektor - CEVRO Institut - Rozvrh
- Pá 4. 12. 9:30–13:50 Učebna 205, Pá 18. 12. 9:30–12:20 Učebna 205
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cílem jednosemestrálního kurzu je seznámit studenty se základním postupy odborné (vědecké) práce. Student absolvováním kurzu získá představu o formálních (např. citování, odkazy na literaturu, bibliografie) a obsahových náležitostech odborného textu, naučí se vyhledávat relevantní prameny a literaturu (heuristika) k sepsání vlastní kvalifikační práce, seznámí se s prací s vědeckými zdroji a databázemi, budou mu představeny základní metody vědecké práce (se zaměřením na společenské vědy). Stranou nezůstane ani obeznámení se s etikou odborné práce. Absolvování kurzu představuje základní předpoklad k úspěšnému sepsání a obhájení. magisterské diplomové práce.
- Osnova
- Úvod do studia společenských věd: tradice, specifika, literatura Postupy a metody odborné/vědecké práce Základy heuristiky: práce sodbornou a populárně vědnou literaturou a prameny (používání encyklopedií, slovníků, bibliografií, syntéz, odborných časopisů), jejich vyhledávání. Knihovny, archivy, databáze, on-line zdroje Fáze vědecké/odborné práce, struktura odborného textu. Základní metody odborné práce (např. metoda sondy, statistická metoda, komparace, biografická metoda, ideální typ aj.) Citování, citační úzus, poznámkový aparát Praktické otázky spojené spřípravu vlastního odborného textu (anotace, recenze, referát, magisterská práce).
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.vsci.cz/predmet/cevro/podzim2020/k113289